2009. február 6., péntek

BBC hír : Kirgizisztán

Az amerikai alap kirgiz bezárása végső

US air base in Kyrgyzstan
A lépés, hogy becsukják az alapot, jön egy az USA-ra alkalmas kritikus pillanatnál

Kirgizisztán azt mondja, hogy az elhatározása, hogy bezárjon egy olyan amerikai alapot, ami egy hozzánk és Afganisztánban levő Nato operációkhoz vezető létfontosságú ellátási útvonalként szolgál, végső.

Ez ellentmond azok az amerikai nyilatkozatok, amiket az beszél, az alap jövőjéről folyamatosak.

Időközben az USA kérte, hogy ellátásokat mozgathasson Oroszországon keresztül, és Tadzsikisztán azt mondta, hogy ez meg fogja engedni a nem katonai árucikkek tranzitját Afganisztánba.

Natóról úgy tudják, hogy az ellátási útjai biztonságáról egyre inkább érintett Pakisztánon keresztül.

Az ellátásai többsége túléli Pakisztán Khyber Passét, amit növekvő harcias támadások értek.

Kritikus időzítés

A döntést hozták, mondta a kirgiz kormányszóvivő, Aibek Sultangaziyev.

Az amerikai nagykövetség és az [kirgiz] külügyminisztérium átvált a vélemények ezen, de ott nem afölötti viták, hogy tartják az alapot.


Manák épp a fővároson Bishkeken kívül az egyetlen amerikai alap Közép-Ázsiában van és egy létfontosságú tranzitpont támogatja Natót és amerikai operáció Afganisztánban - egy hour-and-a-half's repülés távol.

Az alapot arra használják, hogy afgánhoz kötött repülőgépeket töltsön újra, és a megállás első pontja a koalíciós csapatok többségéért az útjukon és Afganisztánból.

A bezárásközlemény jött, miután Oroszország odaígérte Kirgizisztánt 2 milliárd dolláros (£1.4bn) segélyben. Mindazonáltal Kirgizisztán azt mondja, hogy a lépéseket nem kapcsolják össze.

A kirgiz parlamenti képviselők ez a hónap folyamán később szavazni fognak a bezárásra.

Oroszország régóta ellenezte az amerikai katonai erők jelenlétét Közép-Ázsiában, mondja Moszkvában a BBC Richard Galpinje.

Oroszország azt mondja, hogy ez egyetértett egy kérésre az USA-ból hogy engedje meg a nem katonai Nato ellátások tranzitját a talaján keresztül, de azt mondja, hogy ez vár a speciális szállítások részleteire mielőtt engedélyeket bocsát ki.

Az amerikai nagykövetség és az [kirgiz] külügyminisztérium átvált a vélemények ezen, de ott nem afölötti viták, hogy tartják az alapot
Aibek Sultangaziyev
Kirgiz kormányszóvivő


Amint az történik, adni fogjuk a megfelelő engedélyt, mondta Sergei Lavrov külügyminiszter, akit idéztek orosz médiák.

Az USA-ért, az alapbezárás jön egy kritikus pillanatnál, ahogy Barack Obama elnök új adminisztrációja megtervezi Afganisztánban levő amerikai csapatok számának egy éles növekedését.

Oroszországért másfelől a bezárása egy jelentős diplomatikus győzelem volna, ahogy ez arra törekszik, hogy újra megerősítse a hatását minden korábbi szovjet köztársaságra és túl, mondják az elemzők.

A Mana alapot 2001-ben felállították hogy segítse az amerikai hadműveletet al-Kaida és a Taleban ellen Afganisztánban.

A haszonbérletmegállapodás, az USA alatt, adni kell a hat havi értesítést hogy zárja be az operációit.

Időközben a diplomatikus források azt mondják, hogy az, az USA, a tartalék-terv részeként közel van egy Üzbegisztánnal rendelkező alkuhoz.

Az USA ott hagyta a légi támaszpontját ott követni egy vitát a 2005-ös emberi jogok körül.

LÉTEZŐ/LEHETSÉGES ELLÁTÁSI UTAK AZ AFGANISZTÁNBAN LEVŐ KATONÁKRA
Map showing existing/possible supply routes

1. Mana légitámaszpont: a Közép-Ázsiában, Natónak való létfontosságú tranzitpontban levő, egyetlen amerikai alap és amerikai operációk. A kirgiz kormány akarja azt bezárult.

2. Karshi-Khanabad légitámaszpont: amerikai erőket rendeltek ki 2005 Uzbekistan beleegyezhet, hogy megengedje ennek, hogy nem katonai szállításokra használják.

3. Híd a Panj folyó fölött: rész-finanszírozott az USA által azt egy másik ellátási útként 2007 May adogatásban fejezték be Afganisztánba.
4. Khyber Pass: a legtöbb ellátás USA-ba és Natóba a csapatok túlélik Pakisztánt. A területi átlagban, az USA-ban levő, támadások növekvő száma hadsereg keres tartalék-utakat.- BBC

Nincsenek megjegyzések: