2012. február 21., kedd

Ezrével menekülnek Maliból Nigerbe


Valóságos menekülttáborrá változott a Niger és Mali határán fekvő Chinagoder falu, ahová az elmúlt hónapban családok ezrei menekültek Maliból a hadsereg és tuareg lázadók összecsapásai elől – írta kedden az AfricaNews hírportál.
    
Niger nyugati részén – ahová eddig  15 ezer mali menekült érkezett – amúgy is nehéz a helyzet az aszály és a gyér termés miatt.
Chinadoger falunak kevesebb mint 1700 lakója van, s most több mint 6500 ember tartózkodik itt, többnyire mali családok, akik mindenüket hátrahagyták, amikor elmenekültek otthonaikból.  
    A menekültáradat január 26-án kezdődött, s azóta az érkezők száma napról napra nő – mondta el egy helybeli. Bár továbbra is befogadják az érkezőket, már sokkal többen vannak, mint amennyinek szállást és élelmet tudnak nyújtani. A menekültek ellátását a nigeri kormány élelmiszersegéllyel is támogatja.
    A mali hadsereg és az Azawadi Nemzeti Felszabadító Mozgalom (MNLA) tuareg lázadószervezet között dúló harcok elől 44 ezren  menekült el Maliból a szomszédos országokba, elsősorban a Burkinai Köztársaságba, Mauritániába és Nigerbe az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint.
    Az MNLA a Mali északi részén fekvő Azawad régió függetlenségéért harcol. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) február 17-i csúcstalálkozóján a térség vezetői elítélték a szakadár lázadást.

(MTI) 

Nincsenek megjegyzések: