2012. február 9., csütörtök

Kanadai vállalatok 3 milliárd dollárért kötöttek üzletet Kínában


Több mint 20 kanadai és kínai vállalat összesen mintegy 3 milliárd dollár értékű üzletet szentesített Stephen Harper kanadai kormányfő látogatásához kapcsolódóan Pekingben - jelentette a kínai média csütörtökön.
   
A szerződések érintik a repülés, a pénzügyek, a vasúti szállítás, a bányászat, a távközlés, az építőipar, a környezetvédelem, az oktatás és a gyógyszeripar területét. Az aláírásokra az ötödik kínai-kanadai üzleti fórum alkalmával került sor, amelyen több mint 500 meghívott volt jelen.
    Harper korábbi közleményéből az is kiderül, hogy Pekingben megállapodás született: a kanadai Cameco Corp és más kanadai urángyártók értékesíthetik termékeiket az atomenergia legnagyobb piacára, Kínába. Részletek egyelőre nem ismeretesek.
    A fórumon a kínai vendéglátókat a legmagasabb szinten Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes képviselte. A két politikus megbeszélésein Harper hangsúlyozta, országa nagy jelentőséget tulajdonít Kínához fűződő kapcsolatainak, és a két ország közötti párbeszéd és konzultáció szorosabbra fűzését szorgalmazta.
    A Hszinhua hírügynökség szokatlan módon közzé tett egy a Harper látogatásának eddigi eredményeit tartalmazó, 22 pontba szedett listát. Ebből az utolsó pont csupán, hogy a két ország vállalatai több mint 20 kereskedelmi megállapodást írtak alá.
    A kanadai miniszterelnök második alkalommal jár Kínában, 5 napos látogatásának pekingi szakaszát befejezve a dél-kínai Kuangcsouba (Guangzhou) és Csungkingba (Chongqing) utazik tovább.

(MTI által)

Nincsenek megjegyzések: