2012. február 29., szerda

Küzdelem az Unicredit elnöki székéért


A Dieter Rampl, az Unicredit Bank elnökének távozását kommentáló olasz sajtó szerint, a kereskedelmi bank következő elnöke olasz lesz és Rampl lemondását is az olasz részvényesek idézték elő.

Az Unicredit részvényeinek árfolyama nem reagált különösebben Dieter Rampl lemondására - kommentálta az olasz gazdasági sajtó a legnagyobb európai kereskedelmi bank elnöki székében történt változást. Az újságok hozzátették, hogy a német elnök "hátatfordítása" nem ért mindenkit meglepetésként annak ellenére, hogy Rampl tíz nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy harmadik elnöki mandátumára készül.    
A La Stampa torinói napilap beszámolója szerint az Unicredit keddi igazgatósági ülése hat órán át feszült légkörben zajlott és a találkozó végén Rampl bejelentette, hogy mégsem áll rendelkezésre még egy mandátumra.    
"Az Unicredit rendes igazgatótanácsi ülése rendkívülivé vált. Ramplt eltalálták és elsüllyesztették" - fogalmazott az újság. A La Stampa értesülései szerint a háttérben az Unicredit tőkéjének 12 százalékát kézben tartó olasz részvényesek állnak, közöttük Francesco Caltagirone és Diego Della Valle vállalkozó, akik olasz elnököt akarnak. Nem volt véletlen, hogy az alapítványokba tömörült olasz részvényesek az igazgatói ülés előtt külön megbeszélést tartottak.
Az egész tanácsot megújító és az új elnököt megválasztó igazgatósági ülés májusban lesz, de az olasz sajtó már az esetleges elnökjelöltek nevét találgatta.    
A jelenlegi alelnök Vincenzo Palenzona nemet mondott. Az újságok azonban nem zárták ki, hogy végül elfogadja a felkérést. Mások szerint az Unicredit új elnöke az olasz akadémiai élet tagja lesz. Azt a sajtó biztosra vette, hogy Federico Ghizzoni vezérigazgató elmozdíthatatlan és az olasz részvényesek akaratát a jelenlegi legnagyobb részvényes, a februártól 6,5 százalékot birtokló Aabar, Abu Dhabi állami vagyonalapja sem ellenzi.

Nincsenek megjegyzések: