2012. március 4., vasárnap

Akció a vasárnapi nyitvatartás ellen Olaszországban


"A vasárnapnak nincsen ára" címmel tartanak egész napos akciót az olasz szakszervezetek az üzletek ünnepnapi nyitvatartása ellen, melyet az olasz püspöki konferencia is támogatott.

A vasárnapi nyitvatartás elleni küzdelem az utóbbi évtizedekben ritkán látott szövetséget teremtett: az olasz egyház a szakszervezetek mellé állt - kommentálta az olasz sajtó a kezdeményezést.     
Az olasz püspöki kar és a három legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés, a CGIL, CISL és UIL is csatlakozott az European Sunday Alliance nevű, egyházi, kulturális és sportegyesületeket, valamint szakszervezeteket és civil társulásokat egyesítő hálózat kezdeményezéséhez, a munka nélküli vasárnap európai napjához.    
"Fedezzük fel ismét a vasárnapot és az Istennek és a közösségnek szentelt napként éljük meg" -  mondta XVI. Benedek pápa a római Torrino negyed plébániáján tett vasárnapi látogatása során.    
A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja "Áldott vasárnap" címmel megjelent hétvégi száma azt hangsúlyozta, hogy "ma már mindent meg lehet vásárolni, de a vasárnapnak, mely személyes és kollektív szabadságunk együttese, nincsen ára". Az újság hozzátette, "az, hogy az üzletek az év mind az ötvenkét vasárnapján nyitva tartanak, nem a gazdaságot segíti, hanem kulturális omláshoz vezet".      
Az olaszországi üzletek nyitvatartásának liberalizációját a Monti-kormány decemberi mentőcsomagja vezette be.      
A  liberalizáció nem új munkahelyeket teremt, hanem a már meglévő dolgozókat terheli újabb turnusokkal és a túlzott rugalmasság nevében arra kényszeríti őket, hogy lemondjanak pihenésükről - hangoztatta a szakszervezetek közleménye.    
Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára egy római kereskedelmi központ bejáratánál demonstrált "Szabaduljunk a liberalizációtól" jelszóval. A nápolyi szupermarketek előtt a szakszervezetek zenével és tánccal csábították el a vásárlókat a vasárnapi shoppingtól. Bolognában a szakszervezetek a labdarúgó stadionnál kampányolnak azzal a jelszóval, hogy "Vasárnap inkább stadionba menjél, mint plázába".
(MTI)

Nincsenek megjegyzések: