2012. május 7., hétfő

Több a magyar turista Horvátországban


Az átlagos növekedésnél nagyobb mértékben, több mint 10 százalékkal nőtt áprilisban a Horvátországot felkereső magyarok száma, s a turisztikai szakemberek várakozása szerint a nyári főszezon legalább a tavalyihoz hasonlóan alakulhat - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség magyarországi képviseletvezetője hétfőn az MTI-t.
    Marin Skenderovic elmondta: a tavalyi hasonló időszakhoz képest az idén április végéig több mint 6 százalékkal növekedett a Horvátországba látogató külföldi turisták, 4 százalékot meghaladóan pedig a vendégéjszakák száma. Magyarországról áprilisban több mint 7 százalékkal, az év első négy hónapjában összesen azonban az átlagot meghaladóan, 10,7 százalékkal több látogató érkezett.

    A kevésbé forgalmas év eleji időszakban 688 ezer külföldi turista érkezett az adriai országba, ahol mintegy 2 millió vendégéjszakát töltöttek. Közöttük 11 ezernél több magyar látogató volt, akik közel 32 ezer éjszakán át tartózkodtak az országban.
    A horvát idegenforgalmi szervezet vezetője kifejtette: az utazásszervezők eddigi jelzései, tapasztalatai alapján várhatóan idén legalább ugyanannyi magyar keresi fel Horvátországot, mint tavaly, de akár tovább is emelkedhet a számuk. Az év eleji statisztikák is azt mutatják, hogy sokan nemcsak hosszabb nyaralásra, de rövidebb tartózkodásra is szívesen utaznak a szomszédos államba.

    Ezt alátámasztja az is, hogy a magyar határhoz legközelebbi tengerparti területen, a Kvarner-öbölben regisztrálják mindem évben az összes magyar turista harmadát.
    Emlékeztetett rá, hogy a múlt évben 9 százalékos növekedéssel 335 ezer magyar turista érkezett Horvátországba, az általuk ott töltött 1,866 millió vendégéjszaka pedig 8,5 százalékos bővülést mutat. Horvátország számára Magyarország a 9. legjelentősebb küldő államnak számít, míg a magyarok szempontjából az adriai ország az első számú nyaralóhely.
    Marin Skenderovic elmondta: azt remélik, hogy az IMF-fel kötendő magyar megállapodás erősíti a forintot, ami olcsóbbá teheti a jellemzően euróban mért horvát árakat.
    Hozzátette, hogy hosszabb távon az új horvát kormány is igyekszik mindent megtenni a turizmus és a gazdasági környezet előmozdítása érdekében, s ebből az ágazatból az idén mintegy 7 milliárd euró nemzetgazdasági bevétellel számolnak. Szándékaik szerint a mediterrán térségben mutatkozó versenyhelyzet javítása érdekében például könnyítenék a külföldi beruházásokat, a jövő évtől pedig 10 százalékra csökkentenék az éttermi étel- és italfogyasztások általános forgalmi adóját.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések: