2008. augusztus 12., kedd

BBC HÍR MAGYARUL 1.



Izrael javasolja West Banket megállapodás

Izrael épített nagyon a West Bankben és Jeruzsálemben levő foglalt földön
Izrael felajánlott egy békealkut azoknak a palesztinoknak, amik csatolnák a West Bank 7.3 százalékát és településeket tartanának meg a legnagyobbaknak, mondják az izraeli jelentések.
Cserébe a palesztinoknak földet, adnának, ami egyenértékű a West Bank 5.4 százalékával a Negev sivatagban, az izraeli újság Haaretz jelentést tett.
A palesztin hivatalnokok megerősítették, hogy egy olyan tervet előterjesztettek, de teljesen elfogadhatatlannak nevezte azt.
A két oldal béketárgyalásokban, amiket november óta szponzorált az USA, volt.
Izrael akar egy új határt, aki hasonló annak az akadálynak az útjához, amit ez jelenleg beépít, és a West Bank körül Haaretz jelentést tesz.
A javasolt alku szintén olyan jól, mint Gaza jövője fed be palesztin menekülteket és biztonsági elrendezéseket, mondja Haaretz, de nem East Jerusalem kérdése és ez körüli települések gyűrűje.
Hétfőn, egy finom fegyverszünetet Gaza határa fölött ráztak, amikor az azonosítatlan palesztin harcosok eltüzeltek egy olyan rakétát, ami beleesett egy nyitott területbe Sderot izraeli városában.
Senkit nem sebesítettek meg. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter megparancsolta a Hamasszel vezérelt területbe való kereszteződéseknek, hogy legyenek zárva kedden.
Széles rés
Mahmoud Abbas palesztin vezető egy szóvivője azt mondta, hogy egy javasolt 92.7%-7.3% hasadás nem volt semmi új - azt az év folyamán korábban bemutatta Izrael, mondta.
Hibáztatni akarnak minket Camp Davidi stílus bármilyen a tárgyalásokban való kudarcokért
Saeb ErekatPalesztin közvetítő
Az az egyetlen téma, akit komolyan megvitattak, volt a határ de soha nem értünk el egy megállapodást. A rés nyugodt ahogy széles valaha, Abu Rudeineh elmondta a BBC-nek.
Ez a terv teljesen elfogadhatatlan, mert ragaszkodtunk az izraelieknek hozzá, hogy a határ csak az 1967-es alapon tud lenni, mondta.
Körülbelül félmillió izraeli telepes él 2.5 millió palesztin között a West Bankben és East Jerusalemben, földben azt elfoglalta Izrael az 1967 háborúzik.
Az izraeli kormány megtagadta, hogy megjegyzést tegyen a jelentésekkel kapcsolatban.
Saeb Erekat Senior Palestinian közvetítő azt mondta, hogy a Haaretz jelentés alaptalan nyilatkozatokat és fél-igazságokat tartalmazott.
Hibáztatni akarnak minket Camp Davidi stílus bármilyen a tárgyalásokban való kudarcokért, mondta miközben említette a 2000-es béketárgyalások következményét.
Szabad kéz
Haaretz azt mondta, hogy ez egy polcmegállapodás lesz, amit jelentős idő fölött valósítottak meg.
Egy palesztin állam képződése - melyik volna demilitarised* teljesen - függő volna az visszafoglaló Gaza a harci csoportból, Hamasből, mondta ez.
De Izraelnek volna egy szabad keze hogy azonnal fejlessze a települési blokkokat, mondta Haaretz.
Előző tárgyalásokkal összehasonlítva Haaretz azt mondja, hogy ez nagylelkűbb, mint az, amit Ehud Barak 2000-ben felajánlott Yasser Arafatnak, és de kevesebb mint az ajánlata Tabánál, Egyiptom, 2001-ben.
A legújabb beszélgetések kevés látható haladást mutattak és júliusban egy további ütést osztottak, amikor Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy heteken belül le fog mondani, ahogy harcol a korrupcióállítások egy sorozatával. -írja a BBC
2008.08.12 19.32

Nincsenek megjegyzések: