2008. augusztus 27., szerda

Az internet cenzúra gyakori- CNN

Szakértők : Internet szűrés és cenzúra gyakoriak

A legutóbbi konfliktus Grúzia és Oroszország között Internet szűréssel hangsúlyozott ki a kérdések közül sokat játéknál, ahogy a kormányok általi növekvő használata komoly kétségeket a Web szabadsága felől emel fel.
A grúziai hatóságok, amiket leginkább eltorlaszoltak, a konfliktus kitörése után orosz hírműsorvezetőkbe és internetes oldalakra érnek el, és mindkét oldal jelentette, hogy az internetes oldalak, amiket eltorlaszolnak, eltávolítanak vagy a helyzetként megtámadnak, szétnyíltak.
* Grúziában, a helyzetben, állampolgároknak volt nagyon ijesztő.
Andro Kiknadze azt mondta, hogy egy olyan online fórum, amit arra használt, hogy támogatókat szervezzen, úgy tűnt, hogy leveszik, és leírt egy olyan cyberwart*, amiben néhány internetes oldal úgy tűnik, hogy eltorlaszolják.
Tehát Internet mit szűr, és miért a hűhó egésze?
Egyszerűen átszűrődni az jelenti, hogy hozzáférést kell korlátozni miközben eltorlaszol vagy internetes oldalakat vesz le.
Karin Karlekar, vezető kutató Freedom House szabadságkezdeményezőnél, amit mondtak ott, volt több út abban, hogy melyik tartalmat szűrhetnék.
Azt mondta, hogy a kormányok egyedi gyártású átszűrődő technológiát tudnak használni, internetes oldalakat tudnak cenzúrázni, keresőeredményeket tudnak szűrni -- a multinacionális vállalatok segítségével, és blokkalkalmazások és a megkerülés megmunkálja -- hogy állítsa le online alkalmazásokat mint Facebook, YouTube-ot vagy Voice Over IPset, az lehetővé tesz társadalmi hálózatot építő.
És ezeknek a taktikáknak a használata úgy tűnik, hogy eléggé elterjedt.
Egy 2007 jelentés az OpenNet Initiative által, ami felmért több mint 40 országot, amivel az államok majdnem kétharmada járt, átszűrődött tartalom valamelyest.
Ron Deibert, a Citizen Lab igazgatója a Munk Centre-nél Internet Studiesnak a Torontói Egyetemnél, amit mondtak a kutatásban, államok jelentkeznek valaha többet finom szemcsézettségű módszerek formálni azt az információkörnyezetet és korlátozni őt, amihez az állampolgáraik hozzáférnek.
Néhány állam hozzáférést a tartalom egy széles kötéséhez torlaszol el, amíg a mások hajlanak arra, hogy koncentráljanak egy vagy két keskeny kosárra. Dél-Korea például hajlik arra, hogy csak helyszínekbe, amik kapcsolatosak Észak-Koreával, torlaszoljon el hozzáférést, mondta Deibert.
Bár az országok, mint például Irán és Kína -- nagy tűzfaljának nyújtott Kína -- otthon, annak a nyilvánvaló példái, hogy átszűrődni hol uralkodó, másik, az országok szintén korlátozóak tartalom változó okokért.
Ian Brown, kutató kolléga az Oxford Internet Institute-ot szintén szűrték, mondta néhány európai országban az Egyesült Királyságot beleértve az Internet. Mindazonáltal, ez volt javarészt blokkgyerekpornográfiára és tartalomra az terrorizmust dicsőített vagy felbujtotta őt, mondta.
A legtöbb demokrácia, és különösen azok az U.S. és India, volt korlátlan Internetje, bár több mint 40 ország volt ismert szűrőtartalom számára, mondta.
És ez nem éppen kormány, akik szűrésben voltak érintettek. Keresőmodul Google-t nagyon kritizálták mert a kínai kormánnyal dolgozott hogy torlaszolja el Tajvanról szóló anyagnak, Tibetnek, a demokráciának és másik érzékeny kérdéseknek a kereséseit a kínai portálján.
Grúziának és Észtországban lévő konfliktus alatti Internet megszorításoknak a legutóbbi fejlődéseivel tavaly vannak aggodalmak, hogy átszűrődni jövőbeli cyberwarfare-ben* lehetne tovább hasznosított.
Brown azt hitte, hogy azt a szűrést a jövőben elnyomó államokban fogják használni általában. Bár neki nem voltak pontos alakjai, Brown megértette, hogy a kínai hadseregnek volt több mint 100,000 embere, akit alkalmaztak, hogy internet-hadviselést nézzen meg.
Jonathan Zittrain, Harvard Law Schoolnak az Internetnek és Societynek való Berkman Centerének a co-alapítója, azt mondta, hogy a taktika nagyon erőteljes volt.
Szűrés a segítség formálhatja azt az üzenetet, amit egy ország állampolgárai beleértve látnak, lehet történj nemrég, amikor Grúzia szűrt néhány orosz internetes oldalt, mivel annak a célja, hogy megakadályozzák, hogy ellenséges propaganda érjen el egyet, állampolgár.
Bár Karlekar egyetértett azzal, hogy átszűrődni internet-hadviselésbe volt egy erős szempont, azt mondta, hogy a másik tendenciák vonatkozóbbak voltak.
Átszűrődni nem az elsődleges technológiai út azt az Internet szabadságot kompromittálhatják. Az a fajta cyberwarfare*, amit körös-körül hallunk, általában nem szűrődik át sokként a szolgáltatás tagadásaként olyan támadások, amik szervereket bénítanak meg, amik különös internetes oldalakat látnak vendégül, bármelyik ellenzéki médiakivezetések vagy külföldi kormányok.
Egy másik fajta cyberwarfare*, ami rendszeresebben történik, számítógépekbe és lopó információba köhécsel, és ültető Trojans vagy vírusok, mondta Karlekar.
Tehát, ha kormányok növelik az Internet szűrésüket és a cyberwarfare* fenyegetése növekszik, az állampolgárok hogyan tudják kikerülni a megszorításokat?
Zittrain technikát mondott-bölcs állampolgárok használnak sokféle eszközt megkerülni szűrés.
Terjednek az Electronic Frontier Foundation Tor'software-jétől kereskedelmi névtelenítőkig és virtuális magánhálózatokig és pajtásrendszerig szoftver mint Psiphon, ami megengedi egy egy helyben lévő személynek, hogy internetes oldalak iránti kéréseket kezeljen valakiből, egy helyben az átszűrődik.
Iránban néhány állampolgár Internet megszorításokat győzött le azáltal, hogy használta Freedom House Gozaar internetes oldalát.
Karlekar azt mondta, hogy a helyszín a hangok egy többszörösségével híreket és vitákat ajánlott és irániaknak adott egy lehetőséget, hogy részt vegyenek. A DNS-nevet hetente megváltoztatták hogy iráni hatóságok előtt maradjon, mondta.
Zittrain, annak egy alapítója,, hogy az OpenNet Initiative, ami követi Internetet, átszűrődött a világ körül, azt mondta, hogy a szervezet egy olyan szabad eszközön dolgozik, ami embereknek fogja megengedni, hogy könnyen dugulásokat jelentsenek, ahogy megtalálják őket.
Azt hitte, hogy az ilyen eszközök állampolgároknak nagyon korlátolt országokban segíthetnének szűrőket elkerülni, amiket helyeztek a kormányaik. - írja a CNN

Nincsenek megjegyzések: