2008. augusztus 29., péntek

BBC hír

Az indiai árevakuációk folytatódnak

Bihar északi indiai államában még több ezer embert evakuálnak magasabb földekre hogy meneküljön el az emelkedő árvizek elől.
Dühös falusiak a legrosszabb-érintett kerületben, Madhepura, mondott nekik nem volt fogalmuk sem, hogy hol lehet menedéket venni.
Legalább 55 ember meghalt és 2.5m-et elmozdítanak, miután a Kosi folyó megszegte a bankjait miközben változott, kurzus.
Az áradás 11 nappal ezelőtt kezdődött szomszédos Nepálban miközben távozott, tíz több ezer ember hajléktalan ott.
Csütörtök indiain Manmohan Singh miniszterelnök meglátogatta az érintett területeket Biharban. Azt mondta, hogy az árvíz egy nemzeti szerencsétlenség volt.
A miniszterelnök bejelentett egy segélycsomagértéket 230 millió dollár.
De a segélyügynökségek azt mondják, hogy az áldozatok közül sokat mozgatnak olyan ideiglenes menedékekre, amik alapvető kellemességeket hiányolnak, és betegség miatti veszélyben van.
Víz alatt
Mohanlal Sharma a BBC Hindi a szolgáltatás Madhepurában azt mondja, hogy az út Madhepura és Purnea kerületek között a víz 10 lába alatt van.

Az út mentén láttam több ezer falusit, ahogy futott a város irányába. Néhány műsoron volt láb, mintegy a kerékpárjaikon. Néhány vette a marháikat. A falusiak ökör-szekereken töltötték be az egész életük megszerzéseit és megerőltető elmenekülni a vizek elől.
A tudósítónk azt mondja, hogy az emberek menedéket a vasútállomásoknál és magasabb nyújtásoknál vittek az utak közül néhány mentén.
Sok dühös falusi panaszkodott, hogy ételt vagy segélyt kaptak meg és nem tudták, hogy hol vehetnének menedéket.
Minden ahol nézel, víz van. Házakat merítenek alá, a boltok víz alatt vannak és embereket tudnak látni, ahogy vízen gázolnak át.
Időközben a hivatalnokok azt mondják, hogy egy hatalmas megmentés és kisegítő operáció úton vannak.
Legalább 124,000 embert evakuáltak biztonságosabb földekre.
A hivatalnokok azt mondták, hogy 725 falura rosszul hatottak az árvizek és 106 kisegítő tábort elhelyeztek a területre.
A hadsereg és légierő-helikopterek tovább nyújtottak az árvízhez nyújtott segítséget-pusztított részek és 600 hajó segítettek a megkönnyebbüléssel és megmentéssel működni.
Manmohan Singh miniszterelnök és a kormányozó Congress Party elnöke, Sonia Gandhi, repültek az árvíz fölött-csütörtökön levő érintett terület helikopter által kapni a pusztítás egy első kézből való nézetét.
Az árvizek utakat mostak el és a vasút halad, és vízre és elektromos ellátásokra hatottak sok területben.
Ez a helyzet érthetetlen, Bihar lakos, Arshad Khaqani, honlapot mondott el a BBC Newsnak.
Egy jelentés, amit kibocsátott Unicef, azt mondja, hogy több százként fertőző betegségektől való félelmek vannak több ezer kisegítő táborokba való hajléktalan tömeg.
Nepáli pusztítás
A Kosi folyó folyik Nepálból, ahol azt a Saptakoshi folyónak nevezik. Augusztus 18-án egy gát a Saptakoshin szétrepedt miközben elindította a következő áradást Biharban.
A hivatalnokok Nepálban azt mondják, hogy több száz embert ott ütöttek betegségek, mint például a hasmenés, és a tüdőgyulladás és becslések szerint 50,000 hajléktalanok.
Azt mondják, hogy majdnem 1,000 házat teljesen megsemmisítettek. Áramellátásokra és szállításra hatottak szigorúan.
Az árakat a gazdaság számára most becsülik egymilliárd nepáli rúpiánál (14.25 millió dollár).
Időközben India Uttar Pradesh államában, ami határolja Bihart és Nepált, az egészségügyi hatóságok azt mondják, hogy legalább 400 ember belehalt a vízbe-az elviselt betegségek az aktuális monszun alatt megérnek.
A hivatalnokok azt mondják, hogy a halálok közül 181 történt a keleti kerületekben agyhártyagyulladásból, amit vittek szúnyogok, miközben szaporodott a vízen.- írja a BBC

Nincsenek megjegyzések: