2008. augusztus 15., péntek

Phelps-GUARDIAN


Bíró az aranyban levő súly által - Michael Phelps megkarózza a követelését legnagyobb Olimpikon címére
· Az amerikai úszó készletek játékgyőzelmekért vesznek fel · A 23 éves csillag megesküszik, hogy versenyez London 2012
Pekingi vízkockában
A The Guardian ,
2008 augusztus 14-e, csütörtök

Michael Phelps lehet vagy nem lehet minden idő leglegnagyobbabb olimpikonja, de biztosan nincs sportoló a játék történelmében tett az történelmi annyira rendszeres.
Az űrben kevesebb mint tegnap előtt egy órával Phelps gondoskodott róla, hogy őt örökké említeni fogják, amikor a végső Olimpián azonosságát megvitatják miközben nyeri a negyedik és ötödik aranyérmeit, ezek játékok világidőkben, hogy a karrierösszegét vigyék el 11-nek.
Ha ő volt egy ország, jelenleg negyedik helyben állna a teljes Pekingi érmekben asztal Ausztrália előtt, Németország és Britannia. Ilyen van az uralkodása az az olimpiai időbeosztást úszódöntőkkel fordították fejjel lefelé a Pekingi reggelben készíteni neki az amerikai főműsoridő csillagát. És a 23 éves Baltimore-egy középiskola-igazgató született fia és egy rendőrségi munkás nem ábrándított ki. Diagnosztizált figyelemhiány-zavarral kisgyerekként több arannyal lett 15-nél levő Olympian és állványok most a sportolóként bárkinél történelemben.
A nagyságérv soha nem lehet tárgyilagosan eltökélt, de minden időnek a legdíszítettebb Olimpikonnak lenni, ami Phelpsnek nyomatékosan van, elszigetelte magát szubjektív rendelkezésektől és személyes véleménytől.
Ítélkezett tisztán az arany súlya által sportoló soha nem érte el Phelps magasságait; nem 1970 ikon Mark Spitz, nem Finnország 1920 Paavo Nurmi távolsági hős, szovjet tornász Larissa Latynina az 1950-es és 1960-as évek, sem 1980 sprintlegenda Carl Lewis. A játéknak az a négy óriása minden megosztotta a kilenc karrieraranyérmet jelzés, amit Phelps majdnem felületes divatban hagyott le a Water Cubéban.
Egyének ellen tudjuk vitatni az érmegyűjtők érdemeit csapatsportokban, ötszörös-Olympians, mint például Redgrave kettő ellen,-Games olyan Spitzként töpreng, és az úszók szerencséje többszörös ágakban versenyezni. De amíg a többik közülünk vitatkozik, Phelps tudja számolni az érmeket.
Az olimpiai úszó találkozók bármennyinél kisebb időt engednek meg a sportolóiknak másik szemlélni az előadásaikat és sikert ünnepelni. Versenyeket csomagolnak be szűken együtt - 10 76 perc alatt tegnap reggel illeni a NBC főműsoridőben folytatott időbeosztásához - és kevés megkülönböztetés van melegek és döntők között, ahogy az úszók bevonulnak és kint csak a visszatükröződés legrövidebb pillanata engedett meg.
Phelps megérkezett a csuklyás köntösében, fülhallgató és szemek lent, készült történelemmé formálni az ugrását a 200m lepkében, az esemény az több mint bármilyen másik demonstrálja az uralkodását.
Ez az első olimpiai döntője volt, 2000-ben visszakerült, amikor 15 évesen ötödik helyet vezetett. Azelőtt a következő születésnapja, ami neki volt, beállította a világcsúcsot, egy olyan jelzés, amiről nem mondott le azóta miközben azelőtt ötször csökkentette azt, borotválkozott egy további hat egyszázad egy másodperc emellett tegnap.
A két előző egyéni aranyérem-úszásától eltérően itt ennek nem szabadott egy olyan felvonulásnak lennie, ami a nyomdokában hagyta a mezőt. Vontatás ő mögötti történelem súlya és a szemüvegével vízzel tele a végső kanyarból Phelpsnek fel kellett kérnie minden unciát várni.
Szerencsére az a több ezer tréningöl, ami kapta őt Pekingbe, tanította meg neki, hogy ez az óriási karjainak hány söprését visz el, hogy fejezzen be egy hosszat. Úszó vak és számító az ütései szegezte a végső kanyart és eleget tett hogy akadályozza meg, hogy magyar Cseh László, a végső ezüstérmegyűjtő, olimpiai történelemben legyen a legnagyobb pártkakiló.
A vég ott energia ünneplésért vagy kijelző volt, igazságos volt egy majdnem fájdalmas megragadó levegőért megkaparintott a két sapkája és a meghibásodó szemüveg mellett és félre dobta őket. Egy percen belül eltűnt, a helye, amit megfogtak a versenytársaknál az első nők 200m pillangóelődöntőjében. Ez nem egybevágó volt, de egy emlékeztető volt az amíg a 10. aranyérem történelmi volt, ez csak megjelölte a félútra levő pontot a végső céljára tett utazáson a nyolc arany, amitől megkövetelték, hogy sötétítse el Spitz 1972 hajadon-játékát, hét rekordja.
A reggel második aranya sokkal kevesebb nyugtalan divatban érkezett meg, ahogy Phelps kivezetett az amerikai csapatból egy olyan végzetes győzelemre, amit a szólósikerénél köszöntött sokkal több lelkesedéssel. Lenni a sorsod a mások kezeiben olykor szívszaggatónak kell lennie, de ma ez nézett kedvel megkönnyebbült volt, hogy megosztotta a jelentős terhet.
Phelps világosan nem írta le magát a legnagyobbakként mikor kérdezte az érzéseit, jobban szerető legdíszítettebb latolgatta a rekordját. Az most kétségtelen, és annyira szintén az ötlet, hogy a kudarc, hogy nyerjék mind a nyolc aranyat, valahogy tenné őt, alsóbbrendű Spitznek.
A két egyéni eseményben Spitz Münchenben győzött az eddig versengett itt, a 200m szabad stílus és 200m lepke, Phelps egy egyesült 18.49 másodperc gyorsan, vagy körülbelül 35 méter. A tetejébe, az ő ideje szerint miközben nyerte a 400m egyveleget itt, egy olyan esemény, amit Spitz nem vett fel 1972-ben, 28.14 másodperc volt gyorsabb Gunnar Larsson Münchenbajnoknál.
Arra való tekintet nélkül, hogy sikerül-e még három aranyat elfogni a közelgő napokban, Phelps nem fog megállni itt. Spitz és Ian Thorpe játékoknak neveztek egy kettő utáni megállást miközben kint életet fedeztek fel, a sport és felfedezés ez szórakoztatóbb mint szántó egy hajnalban levő kolostori magányos barázda-meggyújtott medencék. Phelps megesküdött, hogy 2012-ben folytatódik Londonba, egy olyan négy éves rés, amit 300,000 tréningöllel és többet tölteni fog egy óvatos becslésnél, a világ felvesz.
Ha oda ér, az érvek közül mindegyiknek vége lehet.- írja a brit Guardian




2008.8.15 13.23



Nincsenek megjegyzések: