2009. január 17., szombat

Gáza vs. Izrael- BBC

Gáza elleni támadás, szavazás előtt



Izrael hadserege éjjel végrehajtott 50 légi csapást Gazában, ahogy a kabinetje készül szavazni egy egyoldalú fegyverszünetről szóló indítványra.

A palesztinok azt mondják, hogy egy tankhéj ütött egy ENSZ iskolát északi Gazában miközben megölt legalább két embert, aki menedéket keres ott. Izrael azt mondja, hogy ez ellenőrzi a jelentést.

Az UN Relief és Works Agencyazt mondták, hogy Izrael tetteit Gazában lehetséges háborús bűnökként kellene vizsgálni.

Hamas azt mondta, hogy ez figyelmen kívül fog hagyni bármilyen fegyverszünetet, ha a feltételeivel nem találkoztak.

A harci csoport egy szóvivője, Osama Abu Hemdan, elmondta AFP hírügynökség: Amíg ez [az izraeli hadsereg] a Gazában, ellenállásban levő, maradványok és a konfrontáció folytatódni fognak.

Az izraeli harci repülőgépek megújultak miközben nehéz robbanásokkal bombáztak rajtaütéseket Gazán épp szombaton levő hajnal előtt, a Gaza Citytől délre.


Az ENSZ hivatalnokok mondanak két öt és hét éves gyereket, megölték mikor az izraeli tanktűz ütött egy olyan ENSZ iskolát, ahol több száz menedéket vitt Beit Lahiya északi városába.

Mondta Unrwa egy szóvivője Gazában, Chris Gunness,: Kell lennie egy vizsgálat eldönteni, hogy egy háborús bűnt követtek-e el.

Ez nem az első alkalom, amikor az ENSZ háborús bűnökről beszélt Gazában.

Ez a hónap folyamán egy korábbi időpont, ENSZ főbiztos mivel Human Rights Navi Pillay mondott valamennyit, az izraeli tettek, amiket Gaza erőben jelentettek, háborús bűnökért jótállnak vádakat.

Izrael biztonsági kabinetje szombat este szavazni fog kijelenteni egy fegyverszünetet, miután a kormánya azt mondta, hogy ez gondolkodott, jelentős haladást csináltak beszélgetéseknél egyiptomi közvetítőkkel Kairóban.

Az izraeli harci repülőgépek szombaton hajnal előtt bombázták Gazát

Az egyiptomi javaslat alatt, a harc azonnal megállna, mivel 10 nap és izraeli erő maradna Gazában, amíg a területbe való határkereszteződések továbbra is zárva volnának.

Rakétatámadások

A részéért, Egyiptomért nemzetközi segítséggel próbálj meg csukódni fegyverek, amik utakat a Gazával rendelkező határán és vitákat a megnyitásról csempésznek, hosszában a kereszteződések egy későbbi időpontban zajlanának.

Hamas ragaszkodik hozzá, hogy bármilyen fegyverszünetnek azzal kell járnia, hogy izraeli csapatok visszavonulnak Gazától és egy közvetlen emelő az izraeli blokád. Hamas hivatalnokokkal kapcsolatban számítanak arra, hogy szombaton további beszélgetéseken vesznek részt Kairóban.

Israeli sappers inspect remains of a rocket launched from Gaza which hit a highway near Israeli city of Ashdod on 16 January 2009
Izraelt még mindig éri a hős harcosok rakétatámadása Gazában

Az izraeli kormányszóvivő, Mark Regev, korábban azt mondta a BBC-nek, hogy azt gondolta, hogy Izrael eleget valósíthatott meg a három hetes támadásában hogy engedjen meg egy fegyverszünetet.

Azt gondolom, hogy látjuk, hogy a helybe való rejtvényesésből az és mi látjuk az alapítványokat annak, hogy mit látunk hosszú távú nyugalomként délen, mondta.

De pénteken a palesztin harcosok Gazában állítólag tüzeltek több 15-nél felszáll Dél-Izraelnél miközben elhagy öt izraelit, sebesült.

Izrael fő céljának Operation Cast Leadben be kell fejeznie a Gaza harcosok képességét, hogy rakétákat tüzeljenek el Izraelnél és megakadályozzák őket abban, hogy alagutakon keresztül csempésszenek Egyiptomból.

Amerikai-Izraeli megállapodás

Pénteken, Izrael és az USA felvettek egy olyan alkut Washingtonban, ami kiterjesztett hírszerzőegyüttműködést követel a két országuk között, hogy megakadályozza, hogy Hamas csempésszen be karokat Gazába, ha egy fegyverszünetet megvalósítanak.

A megállapodás alatt, az USA észlelést és felügyeleti berendezést fog nyújtani, ahogy nos logisztikai segítségként és tréningként Izraelbe, Egyiptomba és felügyelő Gazának való másik nemzetekbe vannak föld és tengeri határok.

GÁZA VÁLSÁGHÁTTÉR
Destroyed building in Gaza City

Az USA-ban Tzipi Livni fő, izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy Izraelnek fel kell függesztenie majd bármilyen fegyverszünetet, ha Hamas tovább tüzelt el rakétákat.

A palesztin egészségügyi minisztérium Gazában azt mondta a BBC-nek, hogy 1,193 embert megöltek 410 gyereket és 108 nőt beleértve, mióta a konfliktus december 27-én kezdődött.

Volt 5,300 ember, akit megsebesítettek 1,600 gyereket beleértve, mondta a minisztérium.

Tizenhárom izraeli, javarészt katonáskodik, öljenek meg a kampány alatt.

Péntek éjszaka az ENSZ közgyűlés New Yorkban túlnyomórészt lehagyott egy határozatot, ami egy közvetlen és tartós fegyverszünetet követel Gazában, vezetésben az izraeli csapatok egy teljes visszavonására.

A BBC keresztény Fraserje déli Gazában azt mondja, hogy a helyzet az ott levő palesztin családoknak étellel és elektromos ellátásokkal kemény korlátozott és nincs folyóvíz.

Mondja az égen fent tudják hallani a F-16-os repülőgépeknek a sikítása, amik köröznek a következő céljaikért.-BBC




Nincsenek megjegyzések: