2009. január 11., vasárnap

Obama interjú- BBC

Obama új szegecset ígér oda Iránon

Olyan megválasztott elnökök, amiket Barack Obama mond, az USA a vezetése alá fogja vinni Iránnal rendelkező viszonylatok egy új megközelítését.

Mr Obama azt mondta egy amerikai tévéinterjúban, amit vasárnap vetítettek, hogy az, Irán a legnagyobb kihívásaink közül az egyik lesz.

Azt mondta, hogy aggódott Iránnak a libanoni Shia pártnak nyújtott támogatásáért Hezbollah és Teherán nukleáris dúsításprogramja.

A széleskörű interjúban Mr Obama szintén azt mondta, hogy azt tervezte, hogy egy különleges csapat a Közel-Keletben lévő konfliktussal fog foglalkozni.

A megválasztott elnök azt mondta, hogy nem zárt ki vádat lehetséges bűnökért, amiket elkövettek Bush adminisztráció-hivatalnokok.

És ismételte az ígéretét, hogy bezárja a Guantanamo Bay fogolytábort, de felvetette, hogy lehet, hogy ez nem történik az első 100 napján belül irodában.

Az eljegyzés szükségessége

Mr Obama szintén kritizált a társaságkedvelő adminisztráció a 700 milliárd dolláros (£459bn) kezelése szövetségi bailout terv, hogy segítsenek az amerikai bankrendszernek a globális pénzügyi krízis közepette.

És azt mondta, hogy az igazságügyminisztere vádakat tud vizsgálni a Bush adminisztráció-hivatalnokok kihasználták a hatalmukat.


Mondta: Csinálni fog néhány hívást, de az általános nézetem az, amikor ez odajön állambiztonsághoz, az, amire nekünk koncentrálnunk kell, egyenesen a jövőben dolgokat kap, ahogy szemben állt néző az, mihez fértünk hozzá helytelenül a múltban.

Az érkező elnök azt mondta az ábécé This Week beterjesztőjének, George Stephanopoulosnak, akitől elszökne, hogy George W Bush elnök Iránra vonatkozó álláspont és az iszlám állammal keres egy sokkal szélesebb megközelítést.

Nekünk vennünk kell majd egy új megközelítést. És körvonalaztam a hitemet, hogy az eljegyzés a hely hogy kezdődjön, mondta Mr Obama.

Mr Obama, aki novemberben nyerte az amerikai elnökválasztást, január 20-án irodát vesz fel.

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad visits Natanz uranium enrichment facility, Iran (04/08)
Irán nukleáris programja érdekeltséget a Westben okoz

Az interjúban odaígért egy tiszteleten levő új hangsúlyt és egy új hangsúlyt lény hajlandó beszélgetésre, de szintén egy tisztaság arról, ami az alsó soraink.

Összeadott azt hitte, hogy az adminisztrációja Teheránnal serényen mozogni fog az új megközelítésében.

Mr Obama korábban azt mondta, hogy nem kellene elő-feltételeknek lenniük az iráni vezetéssel való vitákban.

A Bush adminisztráció azzal vádolta Iránt, hogy nukleáris technológiát fejlesztett azért hogy atomfegyvereket termeljen, de Irán ragaszkodott hozzá, hogy az eljárásokat csak arra fogják használni, hogy elektromosságot létrehozzanak.

A felügyelet kudarca

Irán a legnagyobb kihívásaink közül az egyik lesz és ahogy azt mondtam a kampány alatt, hogy nekünk van egy helyzetünk amiben nem csak Irán terrorizmust exportál Hamasön keresztül Hezbollahon keresztül de üldöznek egy olyan atomfegyvert, ami potenciálisan elindíthatna egy nukleáris fegyverkezési hajszát, mondta Mr Obama.

Mr Obama szintén azt mondta, hogy egy új csapat egy szélesebb Közel-Keleti békeeljárásról szóló művet fog elkezdeni, amikor elkezdte az elnökségét.

Az, amit most teszek, annyira összerakja a csapatot az január 20-án, miközben első napon kezdődünk, nekünk ott vannak azok a legjobb lehetséges emberek, akik mennek, azonnal el középen East eljárást békít meg ahogy egy egész, mondta Mr Obama.

A gazdaságon Mr Obama azt mondta, hogy elégedetlen volt az úttal elseje 350 milliárd dolláros (£229bn) a Troubled Asset Relief Programben (Tarp) költötték azt tavaly jóváhagyta kongresszus.

Elég elnézés nem volt, mondta Mr Obama. Ezen a héten megtudtunk egy jelentésben, hogy nem haladunk, ahol ez a pénz megy. - írja a BBC

Nincsenek megjegyzések: