2009. február 12., csütörtök

Az orosz és amerikai műholdak összeütköztek- BBC

Iridium spacecraft (Iridium)
Az iridium űrhajók műholdas telefonszolgáltatásokat nyújtanak

USA és orosz távközlési műholdak ütköztek össze az űrben abban, amit gondolnak, hogy a fajtája legnagyobb incidensei legyenek hogy randevúzzanak.

Az USA a kereskedelmi Iridium űrhajók ütnek egy elhunyt orosz műholdat egy körülbelül 800 kilométeres magasságnál (500 mérföld) Szibéria fölött kedden, mondta Nasa.

A kockázat az International Space Station és egy ingázóindítás számára megtervezett ez a hónap folyamán egy későbbi időpontot hogy alacsony legyen.

Az ütközés termelte a törmelék egy felhőjét, amit követni fognak a jövőbe.

Mióta a Soviets 1957-ben elindította Sputnikot, azt 6,000-ről becsülik műholdakat tettek pályába.

A műhold-üzemeltetők mind túl körültekintőek, hogy az esélyek egy ütközésre növekednek.

Az űrállomásnál van annak a képessége, hogy tegyenek egy törmelék-elkerülés-manővert, ha szükséges
John Yembrick
Nasa szóvivő

Az amerikaiak most követik a törmelékútvonalat az ütközéstől. Azt remélik az most ez oda fog esni Földhöz és fel fog lobbanni a légkörben.

Ingázóindítás

Az aggodalom az, hogy a törmelék fog-e feltenni bármilyen kockázatot az ISS számára és fogja-e terjeszteni őt, ami a Föld körül kering, mintegy 435 kilométer az ütközés folyamata alatt.

A Washington Post szerint egy Nasa memo azt mondta, hogy a hivatalnokok meghatározták a kockázatot hogy emelkedettek legyenek de becsüljék azt, ahogy nagyon kicsi és elfogadható határokon belül.

RITKÍTS TÖRMELÉKET
Körülbelül 17,000 tárgy, amit az űrben követtek
Felügyelte az amerikai űrfelügyeleti hálózat
Nasa pályában mondja a kisebb ütközések négy másik ügyét
ISSnek nyolcszor törmeléktől távol kellett manővereznie


John Yembrick Nasa szóvivő azt mondta, hogy az ISSnél volt annak a képessége, hogy tegyenek egy törmelék-elkerülés-manővert, ha szükséges.

Azt mondta, hogy ez kurzusa alatt rábukkant csak nyolc előző alkalomra 60,000-a plusz kering.

A hivatalnokok azt mondták, hogy nem voltak tervek, hogy elhalasszák Nasa űrrepülőgépének az indítását, Discovery későbbi ez a hónap, bár az lenni-kiértékelt a következő napokban.

Nicholas Johnsont, egy orbitális törmelékszakértőt a Houstonban levő Johnson Space Centernél, mondásként idézte az Associated Press az a Hubble Space Telescope és Föld-a megfigyelő műholdak magasabb pályáknál és az ütközéshelyszínhez közel a kár nagyobb veszélyében voltak.

Rendkívül szokatlan

A kommunikációk megerősítik Iridiumöt, alapozott a Marylandi Bethesda azt mondta, hogy ez elvesztett egy működő műholdat, miután azt az orosz műhold által kedden ütötték.

Ez azt mondta, hogy az ügyfelei tapasztalhatnak néhány rövid üzemszünetet, amíg ez ideiglenesen péntekig megjavította a problémát.

Az iridium azt mondta, hogy ez reménykedett felváltani az 560 kg műhold, amit 1997-ben elindítottak, eggyel az ezé-a pálya takarékoskodik a következő 30 napon belül.

Infographic (BBC)

A cég leírta azt ahogy egy rendkívül szokatlan, nagyon kisvalószínűségű esemény, hangsúlyozó az azt nem okozta hiba a részén.

Oroszország űrerői megerősítették az ütközést az elhunyt 950 kg (2,094lb) műhold.

Egy ütközés történt egy Iridium 33 műhold és egy orosz Kosmos 2251 hadsereg között műhold, mondta Alexander Yakushin Major tábornok.

A műholdat 1993-ban elindították és többé nem működött két évvel később, mondta az AFP hírügynökség szerint.

Oroszország nem magyarázott igényeken a műhold irányíthatatlan volt.

Teleszórt pálya

Az űrtörmelékszakértők azt mondják, hogy az esélyek az ilyen ütközésekre emelkedtek.

Egy újjáépítés, ami megmutatja, hogy a műholdak hogyan ütközhettek össze

Pályában ellik - okozott az öreg műholdak felbomlásai által elválik - növekedett egy olyan kiterjedéshez az ez most a repülésben levő űrrepülőgép ellen irányuló legnagyobb fenyegetés.

Mr Johnson körös-körül ennek az évnek kezdetén mondta azt 17,000 mesterséges darab törmelék Föld körül keringett.

A tételek, mintegy ahogy kicsi 10 cm-ként (négy hüvelyk), követi az US Space Surveillance Network - üzenő információ segítségre az űrhajóüzemeltetők elkerülik a törmeléket.

A 6,000 műhold, amit 1957, körülbelül 3,000 óta küldtek pályába, Nasa szerint operációban marad.

Európa éppen kezdeményezte a saját űrfelügyeleti programját. A fő időjárásműholdjai közül az egyiknek egy kínai tárggyal decemberben volt egy közeli hibája. Az európaiak nem tudtak semmit a fenyegetésről, amíg az amerikaiak kapcsolatba léptek az Európai Űrügynökséggel hogy tájékoztassák azt, a veszély.- írja a brit köztelevízió

Nincsenek megjegyzések: