2009. február 8., vasárnap

Obama : Afganisztán kemény

Afganisztán Iraknál keményebb

Afganisztáni harcok
Az elmúlt három év folyamán volt Afganisztánban rejlő erőszak egy megerősödése

Barack Obama amerikai elnök követe Afganisztán azt mondta, hogy nyerni a konfliktust ott sokkal keményebb lesz mint Irakban.

Soha nem láttam semmit kedvelni azt a rendetlenséget, amit örököltünk, mondta egy konferenciának Münchenben Richard Holbrooke.

A Nato védelmi miniszterek a biztonsági konferenciánál különböztek azon, hogy a fókusznak kellene-e katonainak vagy polgárinak lennie.

Az Irakban tapasztalahtó amerikai hullám építésze, Gen David Petraeus, intézkedéseket Afganisztánért ösztönzött, amik hasonlóak azokhoz Irakban.

Figyelmeztetett, hogy Afganisztán valószínűleg taktikákban lett keményebb dolgok előtt, amiket javítottak és hívtak egy jövőbeli változásért.

Gen Petraeus, a felső amerikai parancsnok a régióban, világosan kölcsönvevő volt leckéken, amiket megtanultak Irakból, jelenti a biztonsági konferenciáról a BBC Rob Watsonja.

A jövőben az amerikai erők élnének és szokásos afgánokkal működnének közelről. Több erőfeszítést késztetnének arra, hogy léptessen elő helyi megbékélést és jó kormányt, tette hozzá a tábornok.

Két amerikai katonát egy afgán tolmáccsal és egy rendőrrel egyetemben megöltek, amikor egy olyan bomba, amit megpróbáltak lefegyverezni, vasárnap felrobbant Helmand Province-ban.

Hosszú küzdelem

Az Obama adminisztráció hangsúlyozza, hogy ez még mindig áttekinti az afgán politikáját.

Müncheni konferencia Ez nem olyan, mint másik probléma, amivel szembenéztünk
Richard Holbrooke
Amerikai követ Afganisztánba

De Ambassador Holbrooke azt mondta annak a konferenciának, amit Washington működtetne, hogy az elv alatt, hogy Pakisztánnak és a régióban levő másoknak kellene Afganisztán megoldásának a részét képezniük, vannak problémák.

Az, amit igényelnek a nézetemben, új ötlet, jobb koordináció az amerikai kormányon belül, a Nato szövetségeseinkkel és másik érintett országainkkal jobb koordináció, és az idő, hogy jobbra kapják azt, mondta.

Mondta szintén a követ, akinek hamarosan meg kell kezdenie a régió egy körútját: Ez nem olyan, mint másik probléma, amivel szembenéztünk, és a nézetemben ez Iraknál sokkal keményebb lesz.

Ez egy hosszú, nehéz küzdelem lesz.

Megerősítésekre nehezedő nyomás

Gen James Jones, az új amerikai állambiztonság-tanácsadó, elmondta azt riportereknek a konferenciánál egy megtervezett körülbelül 60,000-ig megkettőződni az amerikai csapatok számában Afganisztánban nem önmagában volt elég.

(from left) Franz Josef Jung, Hamid Karzai and James Jones in Munich
A München biztonsági konferencia egy évi szerelvény

A csapatok nem egyedül lesznek elegendőek és mi... bonyolódj bele a dolgok széles spektrumába, mondta.

Hangsúlyozni akarom, hogy ez annak a nemzetközi erőfeszítésnek a kohéziója, aminek együtt kell jobb tevés lennie parancsban, hogy sikeresek legyenek.

Amerika régóta sürgette a Nato szövetségeseit, hogy növeljék a csapatszámaikat Afganisztánban és John Hutton Angliai védelmi miniszter felemelte a teher szükségességét-részesedő, kívül elnevező bármilyen különös nemzet.

Harcoló erők, az most egy felettébb értékes hozzájárulás ahhoz a kampányba, mondta.

Ugratjuk magunkat, ha annyira másik hozzájárulásokat képzelünk el vagy ahogy fontos.

Mindazonáltal Franz Josef Jung német védelmi miniszter, akinek az országa jelentős csapathozzájáruló Afganisztánban, ragaszkodott hozzá, hogy az a polgári újjáépítés olyan fontos volt, mint a katonai erőfeszítés.

Azt mondta, hogy Berlin a létező csapatát elkötelezettségnek gondolta - körülbelül 3,500 tervekkel, hogy 4,500-ig felemeljék a számot, - volt megfelelő.

Az aktuális Nato erő Afganisztánban amerikai katonákat beleértve hozzávetőleg 55,000.

Karzai fellebbezés

Miközben szintén beszélt a Münchenkonferenciánál, Hamid Karzai afgán elnök ismételte a Taleban elemeinek szóló hívását hogy ez az év folyamán később választások előtt térjen vissza Afganisztánhoz a megbékélés egy eljárásának a részeként.

Ez bugyoghat képezd Mr Karzai saját kampányoló taktikáinak a részüket, mondja a tudósítónk.

A saját hírnevével, amit rosszul rongáltak meg manapság, szintén elindította az afgán kormány egy erős védelmét egy közönség előtt felölelt az a nemzetközi közösségben, Rob Watsonban levő, kritikusai közül sok feljegyzések.

Bár bevallotta a kormányát, akit korrupcióról szenvedtek el, sokat fektetett le a felelősségnek az országért a nemzetközi szervezetek közötti koordináció egy hiányán levő problémái vannak azzal, hogy állítólag megpróbáljon segíteni Afganisztánnak.- írja a BBC, brit állami tv

Nincsenek megjegyzések: