2009. március 15., vasárnap

Pakisztáni ex-miniszterelnök letartóztatását figyelmen kívül hagyták

A pakisztáni ex-miniszterelnök letartóztatást hagyják figyelmen kívül

Nawaz Sharif pakisztáni ellenzéki vezető megtiltotta egy látszólagos házi őrizet-rendnek, hogy egy tiltakozás felé tartson Lahore-ban.

Leíró a rend - tagadott a kormány által - ahogy törvénytelen otthagyta a Lahore otthonát, ami embereket ösztönöz, hogy csatlakozzon hozzá.

A rendőrök könnygázt tüzeltek el a kőnél-olyan hajító tiltakozók, akiket az, aki azt tervezik, hogy keresleti bíróknak menetelnek Islamabadba, kirúgott a korábbi kormány által helyezzenek vissza.

De Mr Sharif autójának megengedték, hogy keresztülhajtson egy rendőrségi kordonon, ahogy ez megközelítette a nagygyűlést központi Lahore-ban.

A Pakistan Muslim League (PML-N) vezető, akit később előidéztek a járművek egy konvojában hogy kapcsolja hozzá a tiltakozást, hosszú márciust, Islamabadhoz.

Ez most a pakisztáni nemzet és közelgő nemzedékek jövőjének egy dolga, mondta a Geo TV hírcsatornának telefonon a golyóálló autójából Mr Sharif.

Hogyan tudjuk elhagyni a küldetésünket félúton?

Útközben, esedékes, hogy megérkezik Rawalpindiben hétfő korai óráiban, ahol ő várt, hogy hozzá csatlakozik a testvére, Shahbaz Sharif, a Punjab korábbi fő minisztere, és az ügyvédek mozgásának a vezetője.

Rendőrökről mondják azt, hogy körülveszik azt a Rawalpindiben lévő vagyont, ahol a testvérének hisznek hogy maradjon.

Fasiszta taktika'

A BBC Barbara Plettje azt mondja, hogy ez nem tiszta ha képes lesz, hogy elérje Islamabadot a hatóságokra tekintettel, torlaszolj el utakat, amik a fővároshoz vezetnek.

Former Pakistani prime minister Nawaz Sharif leaves his home to join an anti-government protest in Lahore on 15 March 2009
A házi őrizet törvénytelen és erkölcstelen, ezek közül a döntések közül mindegyik alkotmányellenes

pakisztáni ex-miniszterelnök

A tiltakozás előtt a kormány szintén több száz ellenzéki aktivistát és betiltott nagygyűlést tartóztatott le miközben azt mondta, hogy erőszakot indíthatnának el.

Az Islamabadi tudósítónk azt mondja, hogy a kampány a bírók fölött hatalmi harc Mr Sharif és Asif Ali Zardari aktuális elnök között lett.

Azt mondja, hogy a nyugtalanság riasztotta anyugatot, ami azt akarja Pakisztántól, hogy koncentráljon a Taleban ellen irányuló csatára az afgán határon.

Zardari elnök - Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök özvegyembere - megígérte, hogy vissza fogja hozni a bírókat amikor irodát vett, ami tavaly következik, a felesége gyilkosság.

Korán vasárnap a rohamrendőrség bekötő utakat torlaszolt el Mr Sharif otthonába és állítólag pálca-vádoló a támogatói.

Miközben a reggel folyamán később elhagyta az otthonát, Mr Sharif elmondta egy tömegnek: A házi őrizet törvénytelen és erkölcstelen. Ezek közül a döntések közül mindegyik alkotmányellenes, jelentett AFP hírügynökség.

Egy olyan kormány, ami azt állítja, hogy egy demokratikus kormány, ilyen vaskezű fasiszta taktikákkal jön, mondta a BBC-nek Ahsan Iqbal pártszóvivő.

De Rehman Malik belső minisztériumi főnök azt mondta a BBC-nek, hogy a rendőrök terroristáktól voltak Mr Sharifnek a saját védelméért való otthonán kívül a fenyegetés miatt.

Hosszú-futó feszültségek

Mr Sharifet egy puccs alatt 1999-es miniszterelnökként kergették ki Pervez Musharraf tábornok által, aki 2008 augusztusáig uralkodott.

A feszültségek Mr Zardari és a Mr Sharif dátum között az 1990-es évekig hátrálnak, de az kettő 2008 februári parlamenti választások után alakított egy rövid társulást kormányban.

pakisztán térkép

Mr Sharif pártja később elhagyta a szövetséget miközben panaszkodott Mr Zardari Pakistan People-jének a Partyjának a vonakodására, hogy visszahelyezze a bírókat, akiket kirúgott az utolsó kormány.

A kapcsolatok legutóbbi hetekben voltak tovább feszültek egy legfelsőbb bíróság-döntés által, hogy kitiltsák Mr Sharifet és a testvérét, Shahbazt a megválasztott irodából, és Zardari elnök elhatározása, hogy közvetlen szabály alá tegye az erődjüket Punjab tartományban Islamabadból.

De szombaton egy lépésben, amit békéltető gesztusként láttak, a kormány beleegyezett, hogy keresse a legfelsőbb bíróság-kormányzás egy áttekintését.

A politikai ingatagság jön, ahogy Pakisztán szembenéz egy gazdasági válsággal és egy növekvő harcias felkelés alapozott északnyugaton.- írja a bbc.co.uk

Nincsenek megjegyzések: