2009. április 6., hétfő

Olasz földrengés-sok sebesült, pánik

Erőteljes olasz földrengés sok embert ölt meg

Legalább 90 embert holtan hisznek és több tíz ezer hajléktalan lett egy földrengés után üsd L'Aquilát és másik városokat központi Olaszországban, mondják a megmentők.
Körülbelül 1,500 embert megsebesítettek és sok ember tűnt el még mindig, ahogy a megmentők reménytelenül keresnek túlélőket, akiket törmelék alatt ejtettek csapdába.
Az 6.3-nagyságrengés, amit 03.30-nál ütöttek, (Greenwichi idő szerint 01.30) L'Aquila. Közel
Silvio Berlusconi miniszterelnök, aki a városban van, odaígérte a megmentők rekordszámát.
Senkit nem hagytak el egyedül, mondta miközben hozzátette, hogy egy tábori kórházat segítőhelyi egészségügyi szolgáltatásokig helyeztek.

Mindent egybevéve 26 várost megrongáltak, mondják a hivatalnokok. L'Aquila, 95 km (60 mérföld) Rómától északkeletre, 3,000 és 10,000 között épületek rongálódtak meg.
30,000 és 40,000 között emberekről hiszik azt, hogy elvesztették az otthonaikat és a hatóságokkal működnek együtt hogy ne alkony előtt találják őket.

A BBC Duncan Kennedyje L'Aquilában zavarodott és zavaros helybelieket írt le, akiket betakartak takarókkal és azzal, hogy vitték a személyes holmijaikat bőröndökben, amik sétálnak mint a menekültek egy áramlása a pusztításon keresztül.
A mentőszolgálatot nyújtják töréspont ekként megpróbál elérni mindent az elpusztított az épületek és alku a felszerelő áldozattal konganak, teszi hozzá a tudósítónk.
A vészhelyzet állama
Korán jön, L'Aquila, Massimo Cialente polgármestere, mondott valamennyit 100,000 ember elhagyta az otthonát.

Duncan Kennedy
Késik Duncan Kennedytől, L'Aquila


Itt a város központjában, épület után építő repedésekkel és lyukakkal hagytak megsemmisített vagy fél státuszt.

Vigyáztunk, ahogy a mentőmunkások küzdöttek, hogy kihúzzanak túlélőket miközben kúsznak a gyomraikon hogy próbálják meg elérni azokat, akiket belül csapdába ejtettek.

Ott egy áramlás majdnem kísérteties alakú, helyi ember, akiket ma reggel a korai órában utolértek ebben a földrengésben, az, hogy kik ömlenek rajtunk túl miközben takarókat hordanak.

Bőröndöket és poggyászt húznak ezen túl a ledöntött épületen túl, ami megpróbál odaérni biztonsághoz. Emberek vándorolnak egy kábult államban.
Olasz földrengés-sok sebesült
Egy egyetemi kollégium, egyházak és egy harangtorony összeomlott.
Sok lakos és megmentő használta arra a csupasz kezeiket, hogy ledöntött épületekből tisztítsák a törmeléket, bár az Olaszországnak környékéről való hadsereg és polgári védelmi egységek csatlakoznak az erőfeszítéshez.
Túlélők, néhány megnyugszik a hálóruhájukban, megölelte egymást ahogy barátokról és rokonokról szóló hírekre vártak.
Több száz arra várt a város fő kórházánál, ahol a doktorok erőltetettek voltak, hogy a szabad levegőn embereket kezelhessen, mert csak egy működő szoba működött.
Francesco Rocca az olasz Vöröskereszt azt mondta, hogy két tábori kórház megérkezett Rómából, de elöl figyelmeztetett a nehézségekre.
A legnagyobb probléma meg fog érkezni az éjszakában, mert több ezer és több ezer ember, akit nekünk sátrakban kell vendégül látnunk a szállodákban, mondta a BBC-nek.
Halálokat jelentettek Castelnuovo, Poggio Picenze, Tormintarte, Fossa, Totani és Villa Sant'Angelo. körülvevő városaiban és faluiban
De ettől félnek a vám tovább tudott emelkedni, ahogy a megmentők megpróbálják a sok távoli falut és otthont elérni a rengészónában.
A telefon és villamos távvezetékek maradnak lent, és néhány híd és út zárva volt, ahogy egy elővigyázatosságot a régióként ütött az utórengések egy sorozata.
Pánik
A földrengés órákkal később történt egy 4.6-nagyságreszketés rázta a területet de jelentett kárt okozott.

L'AQUILA
Olasz földrengés-sok ember meghalt

Medieval város, amit a 13. században alapítottak
A hegyes Abruzzo régió fővárosa
Lakosság 70,000, sokkal még több ezer turista és külföldi diák
Fallal körülvett város keskeny utcákkal, amit szegélyeztek Baroque és reneszánsz épületek
A város 70,000 lakosa közül több ezer futott be az utcákba pánikban a 30 másodperces reszketést követően.
Túlélők, akiket leírtak miközben megtalálták magukat, ahogy vigyáznak, kinyílni az utcák az épületeik falaiként lejtettek.
Egy diákkollégiumot mondtak hogy az épületek közül az egyik legyen, amit rosszul rongáltak meg. Megmentők kutatták át a törmeléket állítólag, mivel az emberek csapdába ejtett belsőtől féltek.
Nekünk sikerült másik diákokkal végeznünk de nekünk keresztül kellett settenkednünk egy a lépcsőkön lévő résen, ahogy az egész padló leszakadt, Luigi Alfonsi diák, 22, mondott.
Én ágyban voltam - ez olyan volt, mint ez soha nem érne véget ahogy hallottam, az épületből a több darab összeomlik körülöttem.

A JELENTŐS OLASZ REMEG
2002 - 30 ember meghal 27 tanulót és a tanárukat beleértve San Giuliano di Puglia déli városában
1997 - 13 meghal és a felbecsülhetetlen kulturális örökség veszített a központi Umbria régióban
1980 - a közel 3,000 ember meghal, mintegy 9,000 sérült és 30,000 közeli Nápolyt mozdított el
A tudósítók azt mondják, hogy L'Aquilának, a hegyes Abruzzo régió fővárosának, sok öreg épülete, amit nem építettek hogy álljon ellen egy erős földrengésnek, van.
Még néhány modern szerkezetről a város peremterületein is azt állították, hogy összeomlik.
A földrengést szintén érezték Rómában.
Olaszország fekszik két törésvonalon és főleg ütötték erőteljes földrengések a múltban az ország déli részén.- BBC

Nincsenek megjegyzések: