2012. február 13., hétfő

Ingyenes MTI - valóban ingyenes

2011 tavaszán elindult az MTI ingyenes hírszolgáltatása, azonban egy-két fórumon kételyek merültek fel, hogy a szolgáltatás valóban ingyenes és használható-e a kisebb weboldalaknál, blogoknál. Ez a cikk ezen kételyeket szeretné eloszlatni.

A Magyar Távirati Iroda felhasználási szabályzatából a következő részlet pár webmesternél félreértéshez vezethetett:


 a Tartalmat a jogszerű felhasználás keretein túl (a felhasználási platformon kívüli megjelenítés eseteitől eltekintve)
o    részben, vagy egészében nem tárolja,
o    adatbázist, archívumot nem képez,
o    illetve azt nem teszi hozzáférhetővé

Ezt a részt lehetett úgy érteni, hogy a weboldalnak bizonyos idő után törölni kell a közzétett MTI hírt, az igazság ezzel szemben az, hogy a részben, vagy egészben történő tárolás és archívumképzés azt jelenti, hogy külön, az MTI tartalmaiból létrehozott archívumot a regisztrált honlap nem képezhet. Például a webmester ráküld az oldalra egy robotot, töltögeti a híreket, aztán nyit egy honlapot, vagy kiad egy CD-t mondjuk „Hírek 2011-2013-ig” címmel. Ez a felhasználás nem a tájékoztatást szolgálja, hanem külön, az archívum, vagy adatbázis létrehozását, és ez az, ami sérti az MTI felhasználási szabályzatát. Szintén fontos, hogy az erről az oldalról származó információk nem lehetnek „közvetlen haszonszerzés” tárgyai. Tehát, ha felhasználod, azt nem teheted feltételekkel elérhetővé. Nem csinálhatsz belőle például fizetős honlapot, vagy rádiós hírszolgáltatást, amit eladsz, mert érthető okokból az MTI-nek a célja ezzel „szélesebb körű tájékoztatás”, illetve a „közlő médiumok segítsége”, ahogy ők fogalmazzák, és nem az, hogy „az adófizetők pénzéből finanszírozott tartalmakból” mások saját hasznukra nyerészkedjenek.
Tehát, ha most közzétennél egy MTI hírt a weboldaladon a további felhasználási feltételeknek megfelelően, akkor az teljesen rendben lenne. Egy hír a nemzeti hírügynökség ingyenes szolgáltatásán belül 30 napig érhető el. Ha te ezalatt a 30 nap alatt közzéteszed a hírt az oldaladon az teljesen rendben van. A hír ugyanis onnantól a honlapod részévé válik, és tárolható, nem kell törölni. De csak a honlap adatbázisában tárolhatod, onnan történő elérhetőséggel! Ha viszont túlléped ezt a 30 napos korlátot, akkor már nem tartod be az MTI szabályzatát.
Ez viszont elsődlegesen nem is a szöveges tartalmak esetében mérvadó, hanem a képekkel, fotókkal kapcsolatban. Ugyanis a szövegek nagy része 30 nap után már az un. „Nyitott archívum”-ból is elérhető, míg a fotók a zárt és védett – egyébként a Nemzeti Örökség védelmébe tartozó – MTI Fotóarchívumba kerül. Függetlenül attól, hogy eredetileg a fotó az ingyenes kiadásban volt, vagy sem, a 31. naptól már mindenképpen fizetős tartalomnak számít.
Példa: március 1-jei hírt március 30-án teszel ki, az még rendben van, márc. 31-én már nem – akkor más hivatkozást kell alkalmaznod, ami utal az archív tartalomra és a „Nyitott archívumra”. 
Fotó esetében viszont kimondottan fontos, hogy az mti.hu honlapon történt publikálás napját is beleszámítva 30 napon belül felhasználd az ingyenes képet. Azt nem teheted meg, hogy lemented, és egy hasonló cikkhez fél év múlva újra felhasználod – az akkor már fizetős, „archív” fotót, hiába volt eredetileg ingyenes és már általad is előzőleg jogszerűen felhasznált kép – egy hasonló cikkhez! Ezt mindenképpen szem előtt kell tartanod!

Felhasználási szabályzat főbb pontjai: 
  • ha az ingyenes MTI hírszolgáltatást igénybe akarod venni, regisztrálnod kell az MTI.hu-n (e-mail és honlap címedet kell megadnod)
  • az MTI hírfelhasználó logót weboldalad nyitólapján vagy impresszumában kell feltüntetned
  • naponta maximum a regisztrált weboldal az ingyenes MTI híreknek a nyolcvan százalékát teheti közzé 
  • ha az átvett anyagot változatlan szöveggel vagy lényeges változtatás nélkül közlöd, az MTI-t mint forrást feltünteted
  •  egyéb esetben utalsz a hírforrásra – pl. „az MTI információi szerint”, „nyilatkozta az MTI-nek”, stb.
  • nem használhatod fizetős szolgáltatásban, nem értékesítheted tovább
  • teljes szabályzat  
A cikk megírásában az MTVA Archívum és tartalomkereskedelmi Igazgatósága által megadott információk segítettek.