2012. február 13., hétfő

Panic: Szerbia legnagyobb problémája, hogy a rendszer a régi maradt


Szerbiának az a legnagyobb problémája, hogy a rendszer a régi maradt; egyes fontos posztokon levő emberek ugyan lecserélődtek, de a rendszer maradt a régi - nyilatkozott a belgrádi Politika hétfői számának Milan Panic szerb származású amerikai üzletember.
   
Milan Panic a közelmúltban részt vett a Mladjan Dinkic vezette Szerbia Egyesült Régiói nevű politikai tömörülés gyűlésén és ennek apropóján arra a kérdésre, hogy a küszöbön álló szerbiai választási kampányban ezt a pártot támogatja-e, a lapnak kijelentette: "Mladjan Dinkic felkérte őt arra, hogy segítsen neki, adjon tanácsokat és a vele folytatott beszélgetés során meggyőződött arról, hogy egyet ért vele a problémák kezelését illetően".
    Milan Panic emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió elsősorban a korrupció miatt bírálja Szerbiát. "Ez olyan rendszer, amelyben még a tisztességes emberek is bűnözőkké, tolvajokká válnak. A korrupció beleivódott a rendszerbe, ezért aztán egy ilyen rendszerben a tisztességes ember is korrumpálttá válik. Ez a legfőbb oka annak, hogy az Európai Uniónak nagy problémái vannak Szerbiával. A politikai rendszer tehát nem jó" - fogalmazott Panic.
    Szerinte "Szerbiában komoly ellenzék sincsen". "Ők valamennyien ugyanazt ígérik és egyesek közülük, hadd ne említsek neveket, egyszerűen megnevettetnek, amikor olyanokat ígérgetnek, hogy bezzeg, ha ők kerülnek hatalomra, akkor Szerbiát 100 milliárd dolláros beruházásokhoz juttatják. Mindebből nem tudok más következtetést levonni, minthogy azt hiszik: az egész szerb nép hülye. Olyanokat ígérgetnek, hogy emelni fogják a fizetéseket, javítani fogják az életkörülményeket. Ezek tökéletes hazugságok. Amíg nem változik meg a rendszer, addig Szerbiában semmit sem lehet megváltoztatni" - mondta nyilatkozatában Milan Panic volt jugoszláv miniszterelnök.
    Panic úgy véli, hogy "először a jog- és az igazságügyi rendszert kellene megváltóztatni". "Ha még emlékeznek rá, miniszterelnökként 20 évvel ezelőtt én ehhez fogtam hozzá, de nem hagyták, hogy befejezzem. Azután itt vannak a gazdasági törvények. Véleményem szerint Mladjan Dinkic elég sokat tett ezen a téren, de nem eleget. Egy rossz rendszerben a jó lépéseknek sincs esélyük a sikerre" - véli Milan Panic, hozzátéve, ezért Szerbiának "előbb, vagy utóbb hátat fordítanak a külföldi befektetők is".
    "Szerbiának erős ellenzékre van szüksége és én az ellenzék megfelelő hangja vagyok. Ezt egyébként a milosevici időkben is bebizonyítottam" - hangsúlyozta Panic, aki szerint a "koszovói kérdés megszűnik létezni, ha Szerbia és Koszovó is uniós taggá válik".
    A Kaliforniában élő Milan Panic a szocialista Jugoszláviát felváltó Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első miniszterelnöke volt 1992 júliusától 1993 februárjáig.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések: