2008. december 31., szerda

Gázvita- BBC

Az Oroszország-Ukrajna gázvita melegszik fent

A man walks at the newly built Bobrovnytska gas-compressor and gas-holder station
Ukrajna az orosz gáz egy kulcsfontosságú tranzitútja Európába

A szavak egy háborúja tele volt egy gázellátási sorral Ukrajna és Oroszország között olyan igények közepette, amiket az szállít, Európa fenyegetés alatt lehetne.

Olyan éjféli határidőként, amivel Vladimir Putin szőtt, orosz PM vádolta Kijevet, azzal fenyegetni, hogy ellátásokat torlaszol el sípolt Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába.

Gazprom orosz energiaóriás azt mondja, hogy ez csütörtökön ellátásokat fog vágni, hacsak nem a ki nem fizetett számlák és bírságok elrendeződnek.

Ukrajna azt mondja, hogy ez letelepítette a számlákat és szavatolta a gáz tranzitját.

Egy hasonló sor Gazprom és Ukrajna között 2006-ban vezetett hogy több EU országban gázosítson el hiányokat.

Szigorú következmények

Az éjféli határidőként (Greenwichi idő szerint 2100) közeledett hogy írjon alá egy 2009 gázellátásról szóló szerződést, a beszélgetésekben tett fejlődés jele nem volt Gazprom és Ukrajna államgáz-cégéből való hivatalnokok között, Naftogaz.

Gazprom energy giant spokesman Sergei Kupriyanov shows some documents during a news conference in Moscow
Egy helyzetben vagyunk mikor köteteket szel át Nyugat-Európába vagy veszélyben... ezt a pozíciót nem nevezhetik semminek de zsarolás
Alexander Medvedev
Helyettes elnök, Gazprom

Korábban, Gazprom vezérigazgatója, Alexei Miller, unconstructive-ként* kritizálta Ukrajna álláspontját a tárgyalások alatt és figyelmeztetett, hogy ez csütörtökön helyi idő szerint 1000-kor (Greenwichi idő szerint 0700) meg fog szakítani ellátásokat, ha egy alkut nem egyeztettek.

Mr Miller azt mondta, hogy a szerződés gázszámlákban függött £2bn teljes településétől és késői-fizetés bírságok, amiket sorozott Gazprom.

Ukrajna azt mondta, hogy ez fizette 1.5 milliárd dolláros (£1bn) kiemelkedő számlákban RosUkrEnergónak - egy Svájc-bejegyzett gázkereskedelem-vállalat, ami közvetítőként cselekszik, - de nem a bírságok.

Gazprom helyettes vezérigazgatója, Alexander Medvedev, időközben azzal vádolta Ukrajnát, hogy megpróbálta zsarolni Oroszországot azáltal, hogy azzal fenyeget egy levélben, hogy gázt térít el, amit az európai uniónak szántak.

Mr Medvedev elítélte a fenyegetést teljesen felelőtlen, lehet, hogy azt mondani, hogy ez megszegte Ukrajna kötelezettségeit egy előző szerződés alatt, és javasolta azt a politikai beavatkozást szükség van.

Később Vladimir Putin orosz miniszterelnök figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne szakítsa meg a gáz tranzitját Európába.

Európa gázcsővezeték hálózata

Ha a partnereink azt mondják, hogy nekik nem áll szándékukban teljesíteni egy szerződésnek a feltételeit, amit akkor korábban aláírtak, az azt jelenti, hogy nekik szándékukban áll megsemmisíteni azt, mondta Dmitry Medvedev elnöknek egy közvetített találkozó alatt.

Ez a véleményem szerint egy nagyon szigorú következményekkel rendelkező teljesen különböző történet lesz a tranzitországért. Nem csak az Oroszországgal rendelkező kapcsolataiban az exportőrként de valamint fogyasztókkal EU országokban összeadott.

Mr Putin azt mondta, hogy Gazprom nagylelkű volt ajánló Ukrajnában egy 250 dolláros ár a 2009-es gáz 1,000 köbmétere, arra tekintettel az ár Európában volt jelenleg több 500 dollárnál.

Megértjük, hogy Ukrajna egy nehéz gazdasági helyzetben van. Ez a saját helyzetünknél sokkal bonyolultabb, mondta.

Mr Putin tette a vitát lent az az ukrajnai miniszterelnök, Yulia Tymoshenko, és Viktor Yushchenko elnök közötti klánok egy háborújába. Válaszban Ms Tymoshenko terveket hagyott el, hogy odarepüljenek Moszkvához hogy személybe vigyék a beszélgetések vádját.

Egy tanácsadó Yushchenko elnök azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a fokozott gázár elfogadhatatlan volt, hacsak nem az országának megengedték, hogy felemelje a tranzitdíjait.

Ukrajna az orosz gáz egy fő tranzitútja Európába, és ez rettegett, hogy egy ellátási vágás nyugatra tovább országokra hathatna.

Gazprom, a világ legnagyobb gázproducere, szállítja az európai unió gázszükségeinek egynegyedét, vagy EU gázimportjainak 42 százalékát.

Nincsenek megjegyzések: