2009. január 31., szombat

Iraki szavazás

Az iraki PM jégesők győzelemként szavaznak

Nouri Maliki iraki miniszterelnök minden irakinak szóló győzelemként üdvözölt egy nagyrészt békés szavazatot az országon keresztüli új provinciális tanácsokra.

Szavazni egy erős részvétel miatt egy óráig kiterjesztett volt, tartalmazó volt olyan szunnita muszlimok között, amiket az, aki bojkottálta az utolsót, megkérdez.

Az első országos szavazat négy évet ez az év folyamán később Irak stabilitásának tesztjeként egy járandó parlamenti választások előtt.

Több ezer katonát és rendőrséget vetettek be szavazóhelyek körül.

A választást szintén látják ahogy egy mintegy-népszavazás Mr Maliki vezetéséről.

Ez egy az irakiak közül mindegyiknek szóló győzelem, mondta miután leadta a szavazatát Bagdad magas-védett Green Zone-jában.

Azt mondta, hogy egy magas részvétel az iraki nép bizalmának indikátora lesz a kormányukban és a választásokban és próbára teszi azt az iraki emberek most igazi biztonságban élnek.


Egy békés szavazat szintén messzibb koalíciós csapatvisszavonásokhoz készíthetné elő a terepet, mondja Bagdadban a BBC Jim Muirja.

Akár 15 millió iraki leadott szavazatokra választható.

A választásokat többel tartják az ország 18 tartománya közül 14-ben 14,000-nél jelöltek, akik versenyeznek csak 440 ülésért.

Szavazás nincs az észak félautonóm kurd régiójának a három tartományában és a titkos szavazást olajban halasztották el-gazdag Kirkuk tartomány.

Irak provinciális tanácsai felelősek azért, hogy jelölik azokat a kormányzókat, akik vezetik az adminisztrációt és pénzügyet és újjáépítésprojekteket ügyelnek fel.

A biztonság szoros

Amíg Irak körüli erőszak legutóbbi szintje jelentősen alacsonyabb mint elmúlt években egy jelentős biztonsági operáció helyet vitt át az országon.

Irak nemzetközi határai zárva voltak, forgalmak voltak betilt Bagdadon keresztüli helybe és jelentős városokba tették, és takarodók bemutatott.

Több száz nőt tanárokat és polgári munkásokat beleértve toboroztak szintén hogy segítsen nőket átkutatni, szavazók a női öngyilkos bombamerénylők egy emelkedése után az elmúlt év, az Associated Press szerint.

Szavazóknak kellett átutazniuk szigorú biztonsági ellenőrzéseken hogy érjék el a szavazóhelyeket, amiket javarészt elhelyeztek iskolákba, mondja a tudósítónk.

IRAKI VÁLASZTÁSOK
2003: USA kinevezi Governing Councilt
2004: Kormányozó Council ideiglenes kormányt választ meg
2004 augusztusa: A nemzeti konferencia átmeneti nemzeti gyűlést választ meg
Jan 2005: Első parlamenti választások átmeneti nemzeti gyűlésért és provinciális tanácsokért - Sunnis bojkottszavazat
2005 decembere: Parlamenti választások első egész-időszak kormányért és parlamentért
Jan 2009: Választások provinciális tanácsokért - a biztonsági hasznok fő tesztje
2009 vége: Járandó parlamenti választások


Irakiból és amerikai hadseregből való figyelmeztetések ellenére parancsnokok az al-Kaida feltett egy fenyegetést a választásoknak, viszonylag kevés volt az incidensek jelentést tettek.

Szavazásként, amit elbújtattak út alá, a különféle aknavető leszállt közeli szavazóhelyeket jár körül Tikritben, a késői uralkodónak, Saddam Husseinnek, a szülővárosában, de áldozatokat nem jelentettek.

Associated Press hírügynökség jelentett egy lövöldözést egy szavazóhelynél Bagdadban, de ez nem világos volt, ha egy embert öltek meg vagy kettő sérült.

Ott volt szintén jelenti azt sok embert nem soroltak fel szavazótekercseken miközben megakadályozta, hogy titkos szavazásokat hajítsanak.

Több száz nemzetközi megfigyelő felügyeli a szavazatot olyan jól, mint több ezer a különféle politikai pártokból való helyi megfigyelő.

Egy lassú kezdés után miközben szavazott, a lépés rendbe jött és volt szavazók között, akik a szavazóhelyekhez sétálnak, egy szabadságlégkör, mondja a tudósítónk.

Embereket itt izgat fel az érzés, hogy a szavazatuk csinálhat egy különbséget, annyira, mondta a BBC News honlapnak Lubna Naji, egy Bagdadi orvostanhallgató,.

Hozzátette, hogy az emberek tudták jobban, hogy kit kell szavazni mint 2005-ben: Ekkor tudjuk, hogy kit érdekel, mivel Irak és az emberei és az, aki csak törődik a sajátjukkal, érdekelnek és javára szolgálnak.

Ekkor nem fogjuk megengedni azoknak az embereknek, akik cserben hagytak minket a múltban, hogy megint hatalmat érjenek el.

Szunnita részvétel

A részvételről azt állították, hogy még szunnita területekben is fürge.

Az Anbarben levő iraki választási bizottság feje tartomány - az amerikai foglalkozással szembeni szunnita ellenállás egy központja - mondott számított egy 60 százalékos részvételre.

Jim Muir egy iraki szavazóhelybe visz egy pillantást

Kevesebb mint 2 százalék szavazott az 2005 választás, az eredménnyel az Shia és kurd pártok vették át az irányítást parlament felett.

Mintegy Sunnismint Khaled al-Azemi mondta a bojkottot az utolsó idő egy hiba volt.

Sokat vesztettünk el, mert nem szavaztunk és fűrészeljük az eredményt - szektariánus erőszak elmondta a BBC-nek.

Az az, hogy miért akarunk szavazni most hogy kerüljük el a múlt hibáit.

A rajz elidegenített Sunnis hát a politikai arénába van a nagy változások közül az egyik ezek a választások crystallise*, a BBC Jim Muirja jelentést tesz Bagdadból.

A Shia oldalon az eredmények szintén közelről nézettek lesznek jelek közepette, hogy sok szavazónak áll szándékában elfordulni a nagy vallásos frakciókból és nacionalista vagy világi pap irányába, egy.- írja a brit közszolgálati televízió

Nincsenek megjegyzések: