2009. február 1., vasárnap

Izrael : rakéta a válasz

Izrael kemény rakétaválaszt fogad meg

Israeli Prime Minister Ehud Olmert (file)
Mr Olmert azt mondta, hogy az új szabályok most jelentkeztek

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy egy aránytalan válasz a rakétára támad Izraelen Gazából.

Hamarosan beszélt, miután legalább két rakéta üti Dél-Izraelt. Később három izraelit palesztin harcosok által sebesítettek meg egy aknavetősortűzben.

Két héttel ezelőtt, Izrael és Hamas - melyik irányítja Gazát - bevallott különálló fegyverszünetek, amik befejezik a három hetes konfliktust.

Palesztin Authority és Hamas hivatalnokok gyűlnek össze Kairóban beszélgetésekért, amikkel az volt célba véve, hogy fellendítették a fegyverszünetet.

Egy tanácsadó Ismail Haniyának, aki vezeti a Hamas kormányt Gazában, megmondott AFP hírügynökség a harci csoport várt Izraelnek az arra adott válaszára, hogy egy fegyverszünetajánlat, amit közvetített Egyiptom, hozzátette, hogy dolgok költöztettek be egy pozitív irányt.

Az egyiptomiak az erőfeszítéseket késztették arra, hogy közvetítsenek egy állandó fegyverszünetet azáltal, hogy hivatalnokokkal tartanak különálló beszélgetéseket Izraelből és Hamasből.

De Mahmoud Abbas palesztin vezető azt mondta újságíróknak Kairóban, hogy a beszélgetések lehetetlenek voltak bárkivel, aki visszautasította a Palestine Liberation Organisation felsőbbségét egy látszólagos referenciában Hamas vezetésébe.

Szintén azzal vádolta Hamast, hogy saccolt palesztin életeket kockázatnak.

Ők... a sorsukkal a palesztinok vérével kockázatokat vállalt, és álmodik és a törekvések egy független palesztin államért AFP által idéztek, mondta.

Polgári áldozat

Izrael azt akarja a rakétatámadásoktól, hogy érjenek véget és meg akarja akadályozni, hogy harcosok Gazában rátermettek legyenek újra felfegyverezni.

Egy sérült izraeli emberről gondoskodik egy mentőlegénység

Hamas azt akarja a Gazába való határkereszteződésektől, hogy nyissák ki teljesen hogy fejezzék be Gaza egy 18 hónapos blokádját, ami összerombolta a gazdaságát.

Miközben beszélt a heti izraeli kabinetgyűlésnél, Mr Olmert figyelmeztetett, hogy Izrael megújított rakétatűzre fog válaszolni erőszakosan.

Mondtuk azt, ha rakétatűz van a dél ellen az ország, lesz Izrael állampolgárain és a biztonsági erőin egy aránytalan izraeli válasz a tűzre, mondta.

Nem sokkal azután a harcosok aknavetőket tüzeltek el egy izraeli falunál a Gaza határ közelében miközben megsebesítettek két katonát és egy civilt.

A polgári áldozat az első azóta a 18 januári fegyverszünet óta, ami befejezett Izraelnek a Gaza ellen irányuló három hetes rohamával, amit ez mondott, célba volt véve miközben rakétatámadásokat állított le.

Korábban egy rakéta leszállt két óvoda között Dél-Izrael Eshkol régiójában, mondták a médiajelentések.

Szombaton egy rakéta, amit eltüzeltek Gazából, áldozatok nélkül robbant fel Ashkelon izraeli városa közelében jelentett, és legalább kettőt az előző napok alatt kirúgtak.

Nincs adok-kapok

Nem fogunk egyetérteni az öregekbe való visszatérésbe azzal, hogy a játék szabályai és mi cselekedni fogunk olyan új szabályok szerint, amik garantálni fogják, hogy minket nem húznak egy olyan szüntelen adok-kapok-háborúba, ami nem fog normális életet megengedni az ország déli részén, mondta Mr Olmert.

Election poster with the face of Likud party leader Benjamin Netanyahu  in Jerusalem
Az izraeliek kilenc nap alatt szavazni mennek
A helyzet... legutóbbi napok alatt növekedett egy módban az nem engedi meg Izraelnek, hogy ne toroljon meg rendben gyártmányhoz persze az a pozíciónk... értik azok, akiknek közük van a tűzhöz.

A válasz jönni fog az időnél, a helynél és annál a módnál, amiket választunk.

Az erős álláspontját visszhangozták Tzipi Livni külügyminiszter és Ehud Barak védelmi miniszter.

A fegyverszüneteket, amiket függetlenül kijelentett mindegyik oldal, sokszor megszegték.

Egy izraeli katonát múlt kedden megöltek egy a Gaza határ ellen bombatámadásban. Izrael katonák és tankok által válaszolt légitámadásokkal és egy rövid őrölt portyázással.

Körülbelül 1,300 palesztint és 10 izraeli katonát megöltek Izraelnek a Gaza ellen irányuló pusztító három hetes rohamában. Három izraeli állampolgár rakétatámadásokban halt meg. - írja a BBC

Nincsenek megjegyzések: