2009. március 20., péntek

Renault kisegítése az EU-nak nem tetszik

Az EU-nak nem tetszik a Renault kisegítése

Renault gyár Flinsben, közel Párizshoz
Renault azt mondja, hogy ez illő igénybe mozdít el egy kevés termelést Franciaországba
Egy új heves vita francia protekcionizmusról kitört, ahogy az EU vezetők tartanak egy csúcsot Brüsszelben a gazdasági válságról.
Ez követte a híreket az az autógyártó Renault arra késztetett egy kevesebbet termeljen Szlovéniában, hogy hozzon létre 400 munkát Franciaországban.
Az Európai Bizottság azt mondta, hogy ez sürgős tisztázást fog keresni. Ez jön az egyetlen hetek az EU megbeszélt Franciaország után állami támogatást adhatnának az autógyártóinak.
A sor beárnyékolhat egy EU ígéretet, hogy 50-ig megkettőződjenek,bn eurók egy szükségalap bajban levő nem eurozónai tagoknak.
Ráadásul az EU vezetők azt mondták, hogy akár 75-öt fognak nyújtani bn eurók ($102bn; £71bn) kölcsönök egy erőfeszítésben, hogy fellendítsék a Nemzetközi Valutaalapot, (IMF) fő 500 milliárd dolláros (£344bn).
Ők szintén ösztönözött az G20, ami a gazdaságokat készteti arra, hogy megkettőzzék a pénzt, ami elérhető az IMF-nek hogy pénzügyi nehézségben segítsen országoknak.
De a blokk amerikai hívásoknak állt ellen hogy még többet is költsön hogy nemzetgazdaságokat élesszen fel.
A két napos találkozó zajlott, ahogy a világ legnagyobb gazdaságai előkészülnek az g 20 csúcs Londonban április 2-án.
Legrosszabbul pillanat
A BBC Oana Lungescuja Brüsszelben azt mondja, hogy a heves vita Renault-ról nem jöhetett volna egy rosszabbul pillanat az EU-ra, csak ahogy a vezetői az USA-t és másokat kérik fel hogy birkózzanak meg a globális válsággal azáltal, hogy elkerülnek minden fajta protekcionizmust.

G 20 LONDONI CSÚCS
A világvezetők a jövő hónapban találkozni fognak Londonban hogy intézkedéseket vitassanak meg, hogy megbirkózzanak a hanyatlással. Látja az alapos vezetőnket az g 20 csúcs.
Az g 20 ország Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japan, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Királyság, az USA és az EU.


Az érv kitört, miután Luc Chatel francia ipari miniszter azt mondta francia rádiónak, hogy Renault át fogja helyezni a termelése részét Szlovéniából egy Flinekben lévő üzembe, közeli Párizsba, miközben létrehoz 400 munkát ott.
Egy Renault szóvivőnő azt mondta, hogy a vállalatnak szándékában állt termelést növelni mindkettő Szlovéniában és Franciaországban és azt kívánták, hogy találkozzon egy hiánnyal kapacitásban a szlovén növényénél.
De EU versenybizottság Neelie Kroes azt mondta a BBC-nek, hogy nagyon meglepődött és a francia hatóságokból való kereső sürgős tisztázás volt.
Ms Kroes azt mondta, hogy csak néhány héttel ezelőtt Mr Chateltől kapott egy fogadalmat az egy 8 milliárd dolláros állam óvadék-kint mivel autógyártókat nem kapcsolnának össze megható munkákba Franciaországba, a tudósítónk jelentést tesz.
Ha a segély összekapcsoltnak bizonyul, ez EU szabályok alatt törvénytelen és meg kellene fizetni, mondta Ms Kroes.
Azt gondolom, hogy volt egy félreértés, mondta egy sajtótájékoztatónak a csúcs végén Jose Manuel Barroso európai bizottság elnök.
Nekünk azt mondták, hogy Renault-nak termelést Franciaországban kell növelnie és nem fog elhagyni semmilyen másik országot. De nekünk igazolnunk kell azt. Eddig nem erősítjük meg, hogy ez ellene van a belső piac-szabályoknak.
Az elmúlt hónapban a franciák kisegítenek-terven kívül felgyújtott egy protekcionizmussor Nicolas Sarkozy elnök után felvetette tévén, hogy a pénzt nem kellene arra használni, hogy French tulajdonú gyárakat mentsen meg Kelet-Európában.
Önkéntes kölcsön
A Brüsszeli beszélgetések végén az EU vezetők másik tagokat kértek fel az g 20 kétszeresbe az IMF erőforrás miközben azt mondja, hogy koordinálni nemzetközi tettet fontos volt egy fenntartható gazdasági növekedésre való gyors visszatérés szempontjából.

Megpróbálni ígéretekkel felülmúlni egymást határozottan nem fog hozni nyugalmat a helyzetnek
Angela Merkel
Német Chancellor


Mirek Topolanek cseh miniszterelnök, akinek az országa jelenleg tartja az EU forgó elnökségét, azt mondta, hogy a blokk készen állt arra, hogy egy 75-ös önkéntes kölcsönnel fizesse az intézményre alkalmas fokozott források egyharmadát bn eurók.
Mr Topolanek szintén bejelentette, hogy az annyira EU vezetők meg fogják kettőzni az a 16 nemzetes eurozónán kívüli tagállamoknak, akik különösen ütöttek voltak a válság által, rendelkezésre álló vészhelyzeti finanszírozást.
Magyarország és Lettország már majdnem 10-et kaptak meg bn eurók (£9bn) a fizetési mérleg-válságaikkal foglalkozni.
Románia a következő tag, aki keres egy óvadékot,-kint és Litvánia valószínű követésre alkalmazkodj, mondja a tudósítónk Brüsszelben.
Halálos ötlet
A korábbi, EU vezetők Washingtonból jövő hívások ellenére zártak ki egy extra ingercsomagot egyért.
Mr Topolanek már figyelmeztette azt a hiányköltés egy halálos ötlet volt miközben hozzátette, hogy EU vezetők várták egy 2009-nek és 2010-nek szóló 200bn-euro ingercsomag eredményeit, amit decemberben egyeztettek.
Az Európai Bizottság mondja azt ha tagállamok' annak a növekedései, hogy jólét költ, beleértendőek, a rendelkezések összeg 400 bn eurók - egyenértékű a blokk bruttó hazai termékének 3.3 százalékával.
De kimenől eleső és több millió munka kockázatnál az EU vezetők úgy tűnnek, hogy kevés új ötletük van ajánlatra és kicsi étvágyra, hogy több közpénzt vágjon hozzá a válsághoz, mondják a tudósítónk. - írja a brit köztelevízió

Nincsenek megjegyzések: